Annesini Ne Zaman Anlar İnsan?


Canı yanan yavrusunun gözlerinden akan yağmur gibi yaşları görüp her damla yüreğine kızgın yağ gibi damlarken mi?

Acısını biraz dindirmek için  komiklikler yapmaya çalışırken , ellemesin diye uğraştığın ne varsa önüne yığarken mi?


Dişleri acıdığı için ememeyen, mamasını yiyemeyen çocuğuna çay bardağıyla su içirirken dişlerine değmesin diye kalbin ata ata o bardağı tutarken mi?

Saçları bembeyaz annenin ve babanın üç çocuk büyütene kadar böyle nice küçük -büyük kazalara dayandığını düşünürken mi? (altı yaşında büyük bir kaza geçirdim ve alnımda hala izi var)

Anneni arayıp ''Beni affet anne'' demek isterken bile boğazın düğümlenir, gözlerinden yaşlar akarken mi? Onu acımasızca kırdığın her an kalbine iğne gibi batarken mi?

Üç aydır gece emmesini kesicem diye uğraştığın halde dün gece memene yapışan ağızdan akan sütün çıkardığı sesi duyunca sevinçten kahkaha atar ve üst kattaki kocaya ''Emiyor !'' diye mesaj yazarken mi?

Uyuyan bebeğini ayağında sallarken, Felak ve Nas'ı defalarca okur, üflerken, ''Çocuklarımı koru Allah'ım'' diye dua ederken,'' Neden korumadınız kuzumu'' diye meleklere sitem ederken mi?

Kardeşine çok üzülen Emre gece ağlayarak uyanır ve sabah kalkar kalkmaz ''Eren iyi mi'' diye sorar, yepyeni kumandalı arabasını severek kardeşine verir, çıkan bir parçayı ''takılıyor o anne, merak etme'' diyip seni teselli ederken mi?

Kalbin ağrır, yüreğin sıkışır, düşme anını defalarca gözünde canlandırıp ''nasıl tutamadım çocuğumu'' diye kendini suçlar, ''göz değdi oğluma'' diyip hemen sadaka vermeyi planlarken mi?

Çok şükür ki birkaç gün içinde geçecek bir acıya bu kadar üzülürken yavrusunu yıllarca hastane odalarında bekleyen, kan alınır, damar yolu açılır, beline iğneler yapılır, midesine hortumlar sokulurken dayanan anaları-babaları düşünürken mi? Helal para ile çocuk büyütmek için yer altında çalışan ve orada kapkara mezara diri diri gömülen babaları düşünürken mi?

Annesini ne zaman anlar insan?? Yüreğini paramparça eden acıların ardından her bir parçayı toplayıp yerine koymaya ve o ince sızıyı hayat boyu taşımaya razı olurken mi?

Çok zormuş anne olmak, çok.. Galiba yeni anlıyorum..

Not: Eren dün çok kötü düştü ve ön dişleri biraz zarar gördü. İnşallah birkaç güne bir şeyi kalmayacak.

Etiketler: